Thursday, September 11, 2008

AHMAD ISMAIL: SAYA BUKAN KAKI BODEK!

"Ini adalah qada dan qadar Allah. Saya reda. Dalam politik ada pemimpin dan ada pejuang, dan sebagai pejuang saya sanggup terima semua risiko demi menegakkan perjuangan saya."

"Tidak, tidak sekali-kali saya akan mohon maaf. Saya tidak melakukan kesalahan, fasal apa saya hendak minta maaf. Dan kerana itulah juga saya diambil tindakan oleh Umno, kerana saya bukan kaki bodek."
- Kenyataan bekas Ketua Umno Bukit Bendera Ahmad Ismail selepas digantung selama tiga tahun sebagai ahli Umno oleh Majlis Tertinggi Umno kerana mengeluarkan kenyataan berbau perkauman.
http://mstar.com.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_4c209866-c0a85062-158d9550-d0623bb0

Kata-kata ini pastinya tidak sedap didengar oleh para pemimpim Umno.

Portal berita pro-kerajaan, Malaysian Insider, menyifatkan kenyataan beliau sebagai satu perbuatan "ingkar".

Sekiranya lapuran Malaysian Insider tepat, maka kini "bola berada digelanggang Gerakan dan Koh Tsu Koon".

Ini kerana "MT Umno juga berpendapat semua parti komponen BN perlu bertindak tegas dan mengenakan hukuman disiplin terhadap mana-mana anggota parti yang bertindak atau membuat kenyataan yang menimbulkan kemarahan serta menjejaskan hubungan antara parti dalam BN."

Ahmad dalam kenyataannya yang dilaporkan oleh Malaysian Insider berkata:

"You can blame the Sin Chew Jit Poh reporter for manipulating the issue but who blew up the whole thing? It was Datuk Dr Teng Hock Nan followed by Tan Sri Dr Koh Tsu Koon who played the issue for more than seven-eight days.

"But I know, Tsu Koon has a party election coming up, so give him a chance to cari makan (earn a living).

"I also congratulate Tan Sri Dr Koh Tsu Koon. He won this game, today is his day. Umno Bukit Bendera wishes to express our deepest gratitude for the 18 years that he has worked with us and for the unique way he has repaid the goodwill of Umno, Muslims and Malays.

"I would like to remind Malays in Bukit Bendera and all of Malaysia not to forget that if you support Gerakan, they will repay your goodwill in a very unique way, whether they are running under BN or not."

Terjemahan: "Anda boleh menyalahkan pemberita Sin Chew Jit Poh kerana memutarbelitkan isu ini tetapi siapa yang membesar-besarkan isu ini? Ia adalah Datuk Dr Teng Hock Nan diikuti Tan Sri Dr Koh Tsu Koon yang menyemarakkan isu ini selama tujuh lapan hari.

"Tetapi saya tahu, Tsu Koon akan menghadapi pilihanraya parti tidak lama lagi, jadi berilah peluang kepada beliau cari makan.

"Saya juga mengucapkan tahniah kepada Tan Sri Dr Koh Tsu Koon. Beliau menang dalam pertandingan ini, hari ini adalah hari beliau. Umno Bukit Bendera ingin menyampaikan ucapan setinggi terima kasih atas usaha beliau bersama kita selama 18 tahun dan cara yang unik yang beliau gunakan untuk membayar balik semangat muhibbah yang Umno, orang Islam dan Melayu berikan kepada beliau.

"Saya ingin mengingatkan orang Melayu di Bukit Bendera dan seluruh Malaysia supaya jangan lupa bahawa sekiranya kita menyokong Gerakan, mereka akan mengembalikan jasa kita dengan cara yang penuh unik, tanpa mengira mereka di bawah BN atau sebaliknya."

Jelapang: Kenyataan Ahmad cukup sinis dan pedas. Mungkin Koh Tsu Koon perlu memperjelaskan kritikan ini.
http://m.themalaysianinsider.com/articles.php?id=8816-ahmad-still-defiant

2 comments:

ketam said...

Saya merujuk kepada kes Ahmad Ismail dimana beliau mengatakan bahawa Kaum Cina di Malaysia dahulu adalah PENUMPANG.Lebih jelas lagi adalah PENDATANG. Ahmad Ismail memang betul tetapi tidak semua Kaum CIna adalah PENDATANG kerana lihat daripada sejarah KESULTANAN MELAYU ramai kaum CINA di terima oleh SULTAN-SULTAN sebagai rakyat mereka. Tetapi kemasukan Kaum Cina dan India ke Tanah Melayu adalah kerana mereka datang untuk berkerja sama ada datang sendiri atau dibawa oleh pihak BRITISH dan JEPUN.
Bagi saya secara rasionalnya apa yang dikatakan oleh AHMAD ISMAIL adalah benar belaka tetapi ia adalah didalam konteks SEJARAH.
Jika dia memainkan isu perkauman maka memang di patut dihukum tetapi apa yang ditekankan semasa ceramah dia di PErmatang PAuh adalah untuk mengingatkan Kaum CIna supaya bersyukur kerana mereka diberi STATUS KERAKYATAN yang sebenarnya ditentang oleh kebanyakan orang-orang melayu yang dibawah naungan SULTAN-SULTAN,itulah sebab utama ORANG MELAYU menolak MALAYAN UNION,namun begitu atas semangat timbangrasa ORANG MELAYU maka mereka dapat menerima ORANG-ORANG BUKAN MELAYU diberi HAK KERAKYATAN DI TANAH MELAYU.

HAK KERAKYATAN ITU ADALAH SUCI DIDALAM PERLEMBAGAAN, maka tiada sesiapa pun yang layak dan berhak menafikan HAK KERAKYATAN seseorang itu sama ada dia itu MELAYU,CINA atau INDIA atau apa-apa BANGSA pun.

Demikian juga sama hal nya dengan HAK KEISTIMEWAAN MEALYU DAN ISLAM yang terkandung didalam PERLEMBAGAAN.. TIADA SIAPA PUN LAYAK DAN BERHAK UNTUK MEMPERSOALKAN HAK ITU SAMAADA ORANG MELAYU,CINA ATAUPUN INDIA.

KENAPA?? KERANA HAK KEISTIMEWAAN ORANG MELAYU DAN ISLAM ADALAH BALASAN HAK KERAKYATAN DIBERI KEPADA ORANG BUKAN MELAYU. MAKA KITA HARUSLAH MENGHORMATI HAK MASING-MASING.

JADI JANGAN LAH SESIAPA PUN BERANI MEMPERTIKAIKAN HAK MASING-MASING.

MEMANG SEKARANG KITA NAMPAK UMNO MENGGUNAKAN HAK KEISTIMEWAAN ITU SEPENUHNYA TETAPI ADAKAH IA SALAH? TIDAK KERANA IA TERMAKTUB DALAM PERLEMBAGAAN. ADAKAH ORANG MELAYU MENGHALANG ORANG CINA DAN INDIA MENERUSKAN HIDUP MEREKA ATAU MENGHALAU MEREKA KELUAR DARIPADA NEGARA INI? TIDAK SAMA SEKALI..

Jika AHMAD ISMAIL dikatakan bersifat perkauman,bagaimana pula KARPAL SINGH dan LIM KIT SIANG yang hendakkan Artikel 153 dihapuskan,bukankah itu satu sikap PERKAUMAN?? Dan tidak menghormati PERLEMBAGAAN..

Bagaimana pula dengan Teresa Kok yang ingin supaya Tulisan Jawi di buang di semua PapanTanda Jalan di Lembah Kelang? Bukankah itu satu sikap PERKAUMAN (buat pengetahuan orang bukan melayu bahawa bahasa melayu dahulu adalah ditulis dalam bahasa JAWI (arab) bukan rumi).

Maka pada pendapat saya sesipa pun yang mengungkit perkara yang mempertikaikan HAK-HAK YANG TELAH TERMAKTUB DIDALAM PERLEMBAGAAN dia harus di tahan menggunakan ISA sama ada orang itu orang politik atau tidak.

Jika kenyataan orang politik itu boleh menjurus kepada rusuhan maka tahan dia baik UMNO,MCA,DAP,MIC,PKR,PAS,SAPP,PBS,LDP,PPP dan semua NGO's.

If we dont like the government just vote againt them in next election,dont stir up problem that can cause chaos.
I dont hate my chinese and indian neighbour,in fact we are very good to each other plus other children go to school together.

Sometimes if you all POLITICIAN ask too much,question too much,complaining too much,arguing too much,thats what actually divide US.

I think and this is i think the most appropicate way for us,all malaysian,to be together is to abolish all other school except the NATIONAL SCHOOL so that our children can life and learn together.Is that what all of us want,isnt it!! Stop training to fight for your right to practice MANDARIN or TAMIL because you can also learned it in the NATIONAL SCHOOL.Make it a MUST to have the SUBJECT in MANDARIN and TAMIL.Then all of our children can speaks 4 languages.

Oelh itu kawan-kawan semua HORMATI lah HAK-HAK yang ada pada kita.JAngan cuba mempertikaikan HAK orang lain kerana HAK anda juga akan dipertikaikan.


Sayangi diri anda,keluarga anda,jiran anda,bangsa anda,bahasa anda,agama anda dan paling utama sekali kesejahteran,keharmonian,keamanan dan kedamaian NEGARA KITA MALAYSIA..

nasionalis said...

Mengajak bertukar-tukar pautan. Perjuangan kita sama, ayuh sokong menyokong.