Tuesday, June 17, 2008

IDRIS JALA KEBUDAK-BUDAKAN, KATA TONY


PENJELASAN: Untuk berlaku adil, Jelapang siarkan komen balas CEO Air Asia Tony Fernandes (kanan) kepada kenyataan Idris Jala (kiri) malam semalam.

KUALA LUMPUR, 17 Jun (Bernama) -- Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) AirAsia Datuk Tony Fernandes berkata rakan sejawatnya dalam Malaysia Airlines (MAS) bersikap "kebudak-budakan" kerana menarik balik diskaun lumayan yang dinikmatinya dalam penerbangan MAS.Fernandes memberitahu Bernama Isnin malam, diskaun seperti itu sebenarnya "amalan standard" serupa dengan yang diberikan kepadanya oleh syarikat penerbangan seperti Cathay Pacific, Virgin, Qantas dan sebagainya."Ia adalah budi bahasa yang dihulurkan kepada CEO syarikat penerbangan. Sama seperti dalam muzik industri, saya memberikan CD percuma kepada Warner Music atau sebaliknya," kata Fernandes, yang menceburi industri muzik sebelum beliau memulakan AirAsia enam tahun lepas yang kini berkembang menjadi syarikat penerbangan tambang murah terbesar di Asia.
Maklumat tambahan dari Malaysiakini.com: It is learned that Fernandes had written to MAS in 2006 requesting for discounts on MAS’ international flights. Subsequently, MAS responded in a letter date Jan 24, 2006 that Fernandes would be provided with the following privileges: First/Business class - 50 percent discount Economy class - 75 percent discount
It is unknown whether Fernandes had utilised the travel privileges.

1 comment:

apanama said...

Tony ni memang jenis manusia yang tak tahu malu langsung! Adakah patut dia nak tumpang se-kaki kat semua tempat.
Jaga-jaga kawan, ni jenis mintak pinjam bini kot.

p/s Well done Dato' Idrsi Jala. This is how you should snub snobbish-rubbish.