Saturday, December 19, 2015

BILA HARGA MINYAK DUNIA PADA TAHAP US$35, HARGA PETROL ERA TUN HANYA RM1.33 TETAPI ZAMAN NAJIB RM2.45. KENAPA?


SEJARAH HARGA MINYAK DUNIA





SEJARAH HARGA PETROL DI MALAYSIA (Klik pada imej untuk besarkan)
http://blog.galvintan.com/malaysian-fuel-price-history/


PETIKAN UCAPAN NAJIB RAZAK DI PERHIMPUNAN AGONG

"Soal syarikat ERL yang disebut-sebut. Sebab (rakyat) marah naik. RM35 naik kepada RM55. Tinggi tapi tuan-tuan tak tahu, perjanjian ini ditandatangani pada tahun1997 lagi. Bukan setahun dua ini. Konsesi jangka panjang.

"Dalam perjanjian itu di mana syarikat YTL menguasai, perjanjian yang saya sifatkan berat sebelah. Harga bergantung kepada 'projected traffic bukan actual traffic'. Dalam perjanjian, lima tahun naik, lima tahun naik.

"Kenaikan kadar ERL itu sudah 'ditahan' sejak saya mengambil alih pemerintahan negara dan masalah itu hanya LEGASI (Tun Mahathir) YANG DITERIMA dari pemerintah (Tun Mahathir) sebelum ini.

"Apabila saya jadi perdana menteri, saya kata jangan naik. 14 tahun tak naik. Tapi pampasannya berapa? RM 2.9 bilion.

"Sebab itulah, kita terpaksa naik (kepada) RM55 kalau tidak, parah kita. Kita runding semula. Kena sambung pula lagi 30 tahun. Sebab perjanjian dah tandatangan.

"Sebab itulah saya nak terangkan kepada perwakilan, saya terima 'problem' legasi atas siapa...?. "



PERSOALANNYA: (Kaji dan teliti carta sejarah harga minyak dunia dan sejarah harga petrol di Malaysia)

KETIKA ERA TUN DR MAHATHIR MOHAMAD


HARGA MINYAK DUNIA PADA ERA Dr Mahathir:

DISEMBER 1986, 1988, 1990, 1992, 1996, 1999, 2001 dan Nov 2002 ketika HARGA minyak dunia berada di antara US$32.43-US$35.87 dan HARGA PETROL RON97 hanya di antara RM1.10-RM1.33



KENAPA DI ZAMAN NAJIB, THE GENTLEMAN,

pada ketika Harga minyak dunia SEKARANG pada tahap US$34.55 (hampir sama dengan zaman Dr Mahathir), TETAPI HARGA PETROL RON97 SEKARANG RM2.45?


KENAPA?

Adakah ini juga disebabkan oleh Dr Mahathir?

29 comments:

xcrewborcostegas said...

subsidi petrol sudah tiada lagi lah... bingai...

xcrewborcostegas said...

subsidi petro sudah tiada lagi lah.... bingai....

Othman Ahmad said...

Simple subsidi.... zaman najib dah tak ada subsidi

Anonymous said...

Blogger tanya soalan bodoh ke?

Zaman yang petrol rm1.33 tu, berapa kadar tukaran wang asing dollar berbanding ringgit??

Sekarang ni berapa pulak??

Ingat beli minyak mentah guna ringgit malaysia ke?

Anonymous said...

masa tu mana ada minyak ron97, semua ron 95, suka sgt nak cari salah org. cukup2 lah

gabenor johor said...

otak udang..

gabenor johor said...

otak udang

Anonymous said...

Tunggu..nanti salleh said keruak akan jawab..

Anonymous said...

Harga minyak mentah sahaja yang rendah. Sedangkan kos-kos lain seperti gaji pekerja, kerja memperoses minyak, penganggkutan, kos penggurusan, kos pembinaan infrastruktur baru dan penyelenggaraan dan lain2 tidak sama semasa zaman Tun M berbanding zaman Najib sekarang.

Anonymous said...

Ye, memang semuanya SALAH DR.MAHADIR.
Najib takda salah apa-apa. Dia suci bak embun pagi.
1MDB pun salah Tun Det sebab mewar-warkannya sampai
Najib dah tak boleh sorok lagi. Begitu juga duit 2.67
Billion yang masuk dalam akaun Najib di Ambank.
Cuba Tun De diamkan, bolehlah Najib makan sorang-
sorang senyap-senyap.

Anonymous said...

Ya, salah Tun. Kenapa beliau sibuk bagi subsidi minyak dulu? Subsidi ni menyusahkan sebab ianya "invisible", rakyat tak nampak. Sekarang Najib tarik balik subsidi dan bagi BR1M, direct tu masuk poket, rakyat boleh nampak boleh belanja. PM boleh buat begitu sebab dia berjiwa besar. LOL.

Anonymous said...

Masa zaman Tun USD1 = below rm2 yg minyak murah tu

Anonymous said...

assalamualaikum Tuan..... mohon sekiranya Tuan dapat menyertakan data berkenaan 1.JUMLAH SUBSIDI YG di tanggung oleh kerajaan pada tahun2 tersebut 2.kedudukan tukaran mata Wang asing 3.JUMLAH kepenggunaan Dan JUMLAH MINYAK yang ada dalam pasaran negara 4.siapa yg benar2 menikmati Dan menyedut setiap SUBSIDI MINYAk yang senarainya mmberi FAEDAH Kepada rakyat berpendapatan sederhanakah Dan Kebawah.
sekiranya Tuan GAGAL menyenaraikan semua diatas...saya akan menganggap perbandingan Tuan adalah SAMPAH semata2.

Anonymous said...

Zaman TDM nilai ringgit bersandar pada emas tetapi buat masa ini nilai ringgit bersandarkan pada besi.Jatuh harga besi maka susutlah nilai ringgit.Harga besi sekarang hanya 20 sen sekilo (besi buruk).Mungkin itulah sebabnya harga petrol tak sama dulu dan sekarang.

zari said...

Jumlah kenderaan berbeza, jumlah nilai subsidi yg terpaksa diberi berbeza, cost of manucturing dan cost of sales juga berbeza.

Anonymous said...



DULU KITA WAJIB BERTERIMA KASIH KPD KERAJAAN BN KERANA BANTU RAKYAT MELALUI SUBSIDI.

BAWAH NAJIB NI SUDAH TAK ADA SUBSIDI

OLEH ITU SAYA MINTA ORANG MELAYU UNDI LAH SESUKA HATI

KITA DAH TAK ADA TERHUTANG BUDI PADA UMNO MAUPUN BN

KITA HIDUP IKUT KUDRAT KITA. BUKAN HASIL SUMBANGAN UMNO ATAU BN.

Anonymous said...

kesian blogger, main post tapi sikitpun tak 'study'.
1. tukaran mata wang kena ambik kira, zaman mahathir sedollar berapa rm, kini berapa rm?
2. subsidi ke atas bahan bakar juga kena ambik kira. zaman mahathir ada subsidi, zaman najib sudah di'rasionalisasi'. idea tarik subsidi minyak adalah cadangan mahathir juga bro!

oleh itu, nasihat aku kepada bro blogger, jangan kasi bola tanggung untuk di'rejam' oleh pembaca dalam mengepost artikel. parah bro kena baham sebab terlalu obses dengan tun tanpa gunakan akal.

Anonymous said...

rakyat tak ada subsidi tak pa.

janji pm kita dpt subsidi 2.6B

US dollar naik - lagi tinggi lah derma tu

Anonymous said...



zaman najib banyak sumbangan pd negara

GST

1MDB

RM2.6B

Anonymous said...

saya 100% brsetuju dgn tuan

Anonymous said...



kesian blogger ni kena blasah dengan blogger makan dedak

Anonymous said...

Penyokong najip seronok la subsidi kena tarik? Memang bangang giler la penyojong najip nih

Anonymous said...

ternyata....pemakan 'dedak' lebih pintar Dan cerdas..... berbanding pemakan bangkai(pembuat fitnah...Dan yang meraikan fitnah)

Esa Adam said...

Blogger bingai. Cost of doing business masa tu berapa dan masa sekarang berapa. Dulu masa aku sekolah zaman Tunku nasi lemak hanya 10 sen sebungkus tapi pada zaman Tun Mahadir dah naik seringgit. Aku tak marah pun kat Tun Mahadir.

Anonymous said...

Sokong 100%,

Yang penting bukan najib atau sikunyit sebagai pemimpin!!!

Anonymous said...

Itulah perbezaan nya diantara zaman tun dan najib....umpama langit dengan bumi.

Tun boleh fikir bagaimana cara untuk tidak menyusahkan rakyat manakala najib pula mencuri dan mengyonglap wang rakyat seterusnya bersuka ria bersama sama dengan pencacai2nya.

Akibatnya....

Rakyat terpaksa menanggung beban membayar balik hutang tersebut hasil perbuatan terkutuk najib ini.

Anonymous said...

Kami teringatkan zaman Tun dimana rakyat hidup penuh harmoni, aman damai, hidup tak susah, makan boleh beli ikan hari ini? ikan sardin dalam tin pun mahal, minyak petrol? Murah giler,nak mandi pun boleh, kami rakyat dok kat kampung boleh pergi melancung, kurang2 pun bukit kayu hitam, hadyai, medan, singapura dan kain2 lagi.

Malapetaka? Amat jarang didengar zaman tun!

Najib buat apa untuk rakyat? Brim? Kalau beri satu ribu tiap bulan ok gak, tapi najib hanya kongsi kekayaan bersama sama dengan kroni kroni nya sahaja....

Anonymous said...

Inilah pencacai2 najib, cara mereka kunun2 fitnahlah, jatuhkan kerajaanlah, alih topik, cari kesalahan orang lain.

Najib tu....tak jugak buat kerja dan rakyat terus menderita.

Kali ini kena ubah, apakata umno jadi pembangkang plak, baru sedar kot?

Anonymous said...

Blogger kenapa kau selalu buat perkara bagi orang meluat, janganlah buat macam ni? Tak malukah, manusia ada maruah oh....kesian....kesian.