Monday, November 17, 2008

RAFIAH SALIM: JANGAN SELAK KAIN SENDIRI!

"Sometime I can get very rude - just because we are women and we don’t have that thing between the legs so we are not good." - bekas Naib Canselor Universiti Malaya Rafiah Salim. http://www.malaysiakini.com/news/93259

Terjemahan: "Ada kala saya boleh bersikap biadap - mentang-mentang kita ini perempuan dan tidak mempunyai benda itu di celah kangkang kita tidak berkemampuan."

Hebat juga bahasa yang digunakan oleh seorang ahli akademik macam Rafiah.

Di dalam satu temuramah bersama Malaysiakini, Rafiah turut menambah: "They have a right to appoint a monkey if they want."

Terjemahan: "Mereka mempunyai hak untuk melantik beruk (Naib Canselor UM) jika mereka mahu."

Esok, Rafiah akan mendedahkan campur tangan politik dalam Universiti Malaya.

Kenyataan Rafiah menghentam kerajaan boleh disalahtanggap oleh orang tertentu. Mungkin ada yang akan mengatakan bahawa ini lah akibatnya bila kita melantik wanita ke jawatan tertinggi. Bila hilang jawatan, mereka merajuk, memberontak dan selak kain sendiri. Kepada Rafiah, berpada-padalah. Jangan kerana nyamuk kelambu dibakarkan.

Ada juga Naib Canselor lelaki disingkirkan tetapi mereka tidaklah sampai menyelak kain sendiri. Rafiah perlu ingat, ketika Mustapha Mohamed, Menteri Pengajian Tinggi ketika itu, mencadangkan nama beliau dilantik Naib Canselor ramai yang tidak puashati termasuk profesor-profesor dan pensyarah-pensyarah kanan di universiti.

Ramai menuduh Tok Pa bersikap kenegerian kerana melantik orang negerinya sendiri, Kelantan, untuk jawatan penting dalam Universiti Malaya. Tetapi kerajaan menyokong keputusan Tok Pa kerana Rafiah layak memegang jawatan itu.

Jika keputusan melantik Rafiah disambut kegembiraan ketika itu, keputusan baru-baru ini juga harus diterima dengan hati terbuka oleh Rafiah. Jadi fikir-fikirlah.

Kenyataan Rafiah ketika dilantik dulu: http://www.thesundaily.com/articlePrint.cfm?id=15156
http://www.malaysiakini.com/news/93261

8 comments:

Anonymous said...

bro,

kalau selak pun tak heran, tak stim pun, nampak puteh je, tupun kalau ada!!!!

***rpk-sucks***

Anonymous said...

Adat wanita. Masa dilantik rasa pandai, bila kena tendang merajuk

add said...

Jangan selak nanti DSAI datang nanti..ops sori ...silap DSAI suka belakang bukan depan...

Anonymous said...

Tuan
Tolong sampaikan kepada Puan NC(R) tu,tak usahlah emosional sangat, tak usahlah kaitkan dengan "benda celah kangkang"lah, monyetlah dan entah apa-apa lagilah.

Orang dah tak mau kita, terima sajalah. Lagi pun bukan kita saja yg layak untuk jawatan itu. Biar sama-sama rasa, kemudian boleh buat perbandingan siapa yg lebih berwibawa. Itu "fair" namanya.

sangkakala said...

Salam,

Rafiah mungkin kecewa kerana dia tidak dilantik semula sebagai NC UM.

Sebelum ini, banyak orang yang mempertikaikan pelantikan beliau sebagai NC UM kerana beliau tidak ada Ph.D.

Sebenarnya seorang yang tidak memiliki Ph.D tidak semestinya tidak berkemampuan menjadi seorang NC yang baik.

Jadi mungkin benar ada campur tangan politik yang menyebabkan beliau tidak dilantik semula.

Anonymous said...

Rafiah seharusnya malu dengan tingkah lakunya. Rafiah tak perlu bangkitkan isu samada ada dia wanita atau tidak.

Untuk pengetahuan Rafiah, Zeti Aziz dilantik menjadi Gabenor Bank Negara oleh Dr Mahathir bukan kerana dia wanita.

Zeti dilantik kerana otak geliga. Rafiah perlu malu pada diri sendiri.

Kalau nak dilantik pun, biarlah kerana kita berkemampuan dan bijak. bukan kerana kita wanita.

Melayu Lama said...

Salam Tuan Rumah and Saudara-Saudari sekalian,

Mungkin wujud campur tangan politik dalam isu perlatikan dan penamatan kontrak perkhidmatan Rafiah Salim ini.

Seperti yang telah di sebutkan oleh Saudara Sangkakala, Rafiah tiada kelulusan PhD.
Namu begitu, saya kurang setuju dengan alasan yang seorang tanpa PhD juga boleh menerajui pengurusan sebuah Universiti. Apatah lagi sebuah universiti yang (dulunya) unggul seperti Universiti Malaya.

Bagi saya, sebuah universiti merupakan pusat pembelajaran yang tahapnya begitu tinggi. Ini disebabkan oleh ada program-program ijazah yang berlandaskan kajian (research). Jika Naib Canselor sendiri tidak berpengalaman di dalam pembelajaran secara kajian, bagaimanakah seorang Naib Canselor itu boleh menguruskan program-program ijazah seperti itu.


Salam buat semua.

MELAYU LAMA
www.melayu-lama.blogspot.com

Desperado said...

Nak cakap telur cakap jer la...bukan lucah pun...telur ayam, telur itik, telur kambing...nak sangat ker? Tak leh...fatwa kata Penkid haram!