Friday, December 20, 2013

AKU JANJI NAJIB: FANTASI?

KUALA LUMPUR 6 April - Manifesto Barisan Nasional (BN) bukan hanya sekadar manifesto, tetapi satu dokumen "aku janji" kepada rakyat, kata Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak.
"Saya tidak mahu kata manifesto kerana pembangkang kata manifesto bukan janji, sebab itu nama manifesto tidak berapa sesuai.
"Saya nak kata bukan manifesto tetapi akujanji kepada rakyat Malaysia," kata Perdana Menteri ketika berucap pada perhimpunan janji 1Malaysia “Rakyat Didahulukan" sempena pelancaran manifesto BN bagi pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) di Stadium Putra Bukit Jalil di sini malam ini.
Najib berkata oleh kerana manifesto atau akujanji adalah dokumen yang penting, ia perlu dilancarkan dalam perhimpunan dan disiarkan secara langsung supaya rakyat seluruh negara boleh menghayati isi kandungan manifesto itu.
"Mereka boleh meneliti apakah komitmen BN kepada rakyat," katanya.
"Biarlah pembangkang kata manifesto bukan janji, kalau bukan janji, apa guna bentang manifesto yang baru, apa faedah bentang manifesto baru.
"Kepada BN, manifesto adalah satu perkara yang serius," katanya.
Sebaliknya Najib membidas pembangkang dan menyifatkan manifesto mereka sebagai sebuah “fantasi dan khayalan" dengan menabur janji sesuka hati.
Najib yang juga Menteri Kewangan berkata sekiranya janji pembangkang dilaksanakan maka defisit negara akan melambung kepada 11.5 peratus manakala hutang negara juga akan melonjak.
"Kita tidak boleh beri mereka peluang untuk mentadbir negara sebab tidak ada apa yang telah mereka lakukan dalam tempoh lima tahun lepas," katanya.
Dalam pada itu, Najib menyifatkan perhimpunan malam ini adalah begitu luar biasa dan paling hebat sepanjang 37 tahun beliau terlibat dalam politik.
Katanya, perhimpunan malam ini bukan sahaja untuk memperlihatkan BN adalah parti yang terkuat di negara ini, tetapi adalah malam yang serius untuk memberitahu kepada rakyat keupayaan BN untuk terus diberi mandat menerajui negara pada PRU13.
Lebih 50,000 penyokong BN membanjiri Stadium Putra Bukit Jalil bagi menyaksikan pelancaran manifesto BN dan mereka kelihatan bersemangat, menandakan sokongan padu kepada BN.
Pelancaran manifesto pada malam ini turut disiarkan secara langsung menerusi RTM1, TV3 dan Astro Awani. - BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Pilihan_Raya/20130406/px_72/PRU-13-Manifesto-BN-dokumen-aku-janji-kepada-rakyat---PM#ixzz2nu9wmid0 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

TIDAK mungkin Najib Razak lupa peristiwa bersejarah ini.

Tanggal 6 April 2013, BERSAKSIKAN 50,000 penyokong BN dan jutaan rakyat Malaysia yang menonton TV menyaksikan Najib MENJULANG manifesto BN dan BERJANJI.

Najib memperlekehkan manifesto pembangkang dan untuk memperlihatkan kesungguhan beliau dan mahu menyakinkan seluruh negara kerana bimbang BN akan kecundang semasa PRU-13, Najib menamakan JANJI-JANJI pilihanraya beliau sebagai AKU JANJI walaupun sepanjang 12 PRU sebelum ini, kesemua Mantan-mantan Perdana Menteri menggunakan terminologi MANIFESTO.Berpuluh-puluh janji telah beliau buat dan antara AKU JANJI yang ketara ialah mengurangkan kos hidup rakyat dan mengurangkan BAYARAN TOL dalam TEMPOH LIMA TAHUN.

Apakah makna AKU JANJI pada Najib 7 bulan selepas PRU-13?

Adakah ia juga FANTASI seperti mana manifesto pembangkang?

2 comments:

Cahaya Al Majid said...

Kalau dah 'menipu atu pembohong' kategorinya 'munafik'. Nak sanjung lagi ke 'pemimpin ' macam ni.

Cahaya Al Majid said...

Kalau dah 'menipu atu pembohong' kategorinya 'munafik'. Nak sanjung lagi ke 'pemimpin ' macam ni.