Thursday, February 6, 2014

GANI PATAIL: TIADA CAMPURTANGAN POLITIK DALAM KES SETIAUSAHA POLITIK


Hari ini Peguam Negara Gani Patail memberi penjelasan kenapa kes melibatkan bekas Setiausaha Politik Shahrizat Jalil, Suhaimi Ibrahim, masih belum didakwa di mahkamah.

Berikut penjelasan Gani:

"Kedua-dua mereka yang belum didakwa masih dalam siasatan SPRM, untuk mendapatkan bukti yang kukuh. Ramai yang mendesak saya termasuk orang kenamaan serta wakil rakyat dari parti pembangkang berhubung kes tersebut, ada yang mendesak supaya tuduh ada juga yang minta supaya kes itu tidak perlu dituduh. Jika saya biarkan diri saya dipengaruhi campur tangan politik, saya tidak boleh menyalahkan sesiapa kecuali diri saya kerana itu salah saya."
http://www.bernama.com/bernama/v7/bm/ge/newsgeneral.php?id=1012386

Penjelasan Gani ini adalah berikutan kenyataan yang dibuat oleh Johan Jaafar, Pengerusi Panel Penasihat dan Perundingan SPRM.

Kata Johan:

"Panel Penasihat Perundingan dan Pencegahan Rasuah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bimbang mengenai spekulasi dalam media berhubung dua bekas pegawai seorang menteri Kabinet yang belum didakwa di mahkamah seperti diumumkan minggu lepas. Sebagai sebuah panel bebas, kami berasa bimbang tentang perkembangan ini kerana ia boleh menimbulkan spekulasi atau tanggapan mengenai campur tangan luar. 
Panel ini menarik perhatian bahawa ia dengan tegas berpendapat bahawa untuk menampakkan ketelusan, Jabatan Peguam Negara perlu memberi penjelasan. Panel ini kesal terhadap spekulasi bertiup kencang mengenai campur tangan politik atau pendakwaan terpilih berhubung dengan perkara itu tetapi menambah ia percaya perkara seumpama itu tidak benar sama sekali. http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140204/dn_16/Panel-penasihat-SPRM-mahu-penjelasan
Untuk makluman Gani, apa yang dicakap di kedai-kedai kopi mengenai perkara ini.

Kata mereka:

"Si dia pergi mengadap si ketua. Suruh si ketua jangan charge si pegawai. Si ketua  pula talipon si loyar, jangan buat apa-apa lagi kes itu."
Mulut orang tidak dapat kita jaga. Kita yakin cerita di kedai-kedai kopi ini semua FITNAH belaka.

Apa yang Gani cakap hari ini, kita WAJIB percaya iaitu tiada campur tangan politik.

Tidak pernah pun di dalam sejarah negara, ada sebarang campur tangan politik dalam kes-kes yang disiasat oleh SPRM. PERCAYA LAH.

Bagaimanapun kita perlu mengingatkan semula Gani akan kenyataan yang dibuat oleh Pesuruhjaya SPRM Mustafar Ali.

Kenyataan yang dikeluarkan beliau pada 27 Januari dulu berbunyi:

"Dua orang termasuk seorang bekas setiausaha politik bergelar ‘Datuk’ ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini berhubung penyelewengan dana lebih RM1.1 juta melibatkan tiga yayasan. Seorang lagi yang ditahan itu merupakan pengarah yayasan yang diketuai bekas setiausaha politik terbabit.
Kedua-dua individu yang berusia pertengahan 30-an dan awal 50-an itu akan DIDAKWA di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur ESOK.”


1 comment:

Anonymous said...

Najib raja rasuah sebab tu dia protect perasuah