Monday, November 28, 2022

ANWAR: CAKAP SERUPA BIKIN ATAU CAKAP TAK SERUPA BIKIN

 


TAHNIAH Anwar Ibrahim dah jadi PM, dah tak jadi PM tepi lagi.

Rakyat kini sedang memerhatikan tingkah laku Anwar dan Kabinet yang akan dibentuk.

Adakah kluster mahkamah dan pemimpin yang ada masalah rasuah akan dilantik di dalam kabinet, atau ada nepotisma dengan melantik Wan Azizah dan Nurul Izzah ke dalam kerajaan dan adakah kabinet beliau sama besar dengan kabinet terdahulu atau cakap serupa bikin - kabinet kecil demi rakyat.

Antara kata-kata Anwar sebelum ini ialah: "Kegagalan terbesar PN adalah melantik 70 orang menteri Kabinet bersama beberapa orang duta khas tatkala rakyat MENDERITA hilang punca pendapatan sehingga ke tahap mengangkat bendera putih. Apakah fungsi dan faedah melantik duta-duta khas ini kepada rakyat dan negara? 

https://sumberkini.my/pru15-kegagalan-pn-lantik-70-anggota-kabinet-rakyat-kibar-bendera-putih-anwar/


Kalau kita lihat kepada kenyataan Anwar ini, kita boleh beranggapan;

1. Kluster mahkamah dan kluster rasuah seperti Zahid Hamidi, Mohamad Hasan (kes RM10 juta pengurup matawang), Ahmad Maslan, Syed Saddiq, Azeez Rahim tidak akan diberikan apa-apa jawatan di dalam Kabinet maupun dilantik sebagai pengerusi di dalam mana-mana GLC.

2. Jawatan duta khas akan dihapuskan. Kita beranggapan Tiong King Seng, ahli Parlimen Bintulu, yang menyokong Anwar sebagai PM dan Richard Riot akan dilucutkan jawatan mereka sebagai Duta Khas.

3. Adakah Wan Azizah dilantik sebagai ahli Kabinet? Di dalam perjawatan kerajaan, suami isteri tidak  dibolehkan berkhidmat di jabatan yang sama.

Sama-samalah kita saksikan tingkahlaku Anwar, cakap serupa bikin atau cakap tak serupa bikin.

No comments: