Sunday, May 4, 2014

RAKAMAN AUDIO MH370 DISUNTING?
PAKAR siasatan forensik hari ini mendakwa bahawa data audio rakaman penerbangan milik MH370 telah diubahsuai dengan sengaja oleh seseorang.

Dalam satu berita yang dilaporkan oleh NBC, berdasarkan siasatan yang dilakukan terhadap data berkenaan, pihak pakar penyiasat mendapati sumber audio tersebut datang dari dua rakaman kaset yang berbeza.

Dalam pada itu, pihak penganalisis juga menemui empat ‘jarak kosong’ yang jelas membuktikan ia hasil daripada suntingan audio.

Salah seorang pakar audio-video, Ed Primeau berkata, bukti yang terhasil dari siasatan rakaman audio tersebut agak meragukan dan tidak masuk akal.

“Pada minit ke-1:14, rakaman tersebut menunjukkan seperti seseorang sedang memegang perakam suara digital dan mula merekod, kemudian pihak tersebut memindahkan mikrofon perakam suara tersebut ke pembesar suara yang terhasil dari kotak maklumat asal.

“Sesiapa sahaja yang menyunting semula rakaman audio itu tidak mahu pihak kami atau pakar penyiasat lain mengetahui perkara sebenarnya yang terjadi di atas pesawat terbabit,” katanya ketika ditemui oleh wartawan NBC.

Sementara itu, seorang lagi pakar penyiasat, Kent Gibson turut menegaskan kenyataan terbabit.

Menurutnya, kepincangan yang dilihat melalui data rakaman audio terbabit menguatkan andaian bahawa data tersebut telah disunting oleh pihak tertentu atas sesuatu sebab.

“Pihak kami mendapati data tersebut telah dirosakkan atau dijejaskan dengan sengaja, ini bukan cara untuk mengendalikan bukti,” kataya.

Beliau dalam pada itu turut menegaskan pihaknya akan terus melakukan siasatan menyeluruh ke atas rakaman tersebut bagi menemui bukti terbaru.


JELAPANG: Apa yang yang menghairankan di Malaysia. Itulah agaknya kita mempunyai slogan Malaysia Boleh. Kita boleh segala-galanya.

http://www.sinarharian.com.my/semasa/mh370-rakaman-audio-disunting-terlebih-dahulu-1.276798

1 comment:

assaad said...

Salam. Sudah pasti di sunting, kerana tak perlu memasukan perbualan dari kapal terbang yang lain seperti air asia atau lain-lain pesawat. Suntingan ini untuk memfokuskan keadaan apa yang berlaku pada MH370.

Fikir-fikirlah, jangan percaya sangat dengan agenda negara-negara barat, yang cuba menangguk di air yang keruh. Dan jangan memperpolitikan isu ini. Sama-samalah kita cari solusinya.

Saat Jais
http://saatjais.wordpress.com
www.treat-cure.com