Monday, February 13, 2017

HADI AWANG WAJIB BACA KENYATAAN MUFTI PERLIS & PERLU MALU PADA DIRI SENDIRI

Image result for memali

KENYATAAN MUFTI PERLIS USTAZ ASRI ZAINAL ABIDIN DITUJUKAN PADA HADI AWANG DAN KUNCU-KUNCUNYA.Apakah Yang Mengelirukan?

Pemimpin parti politik tertentu sensitif apabila saya menyebut bahawa jangan fikir keindahan Islam itu hanyalah apabila dipotong tangan pencuri, direjam dengan batu penzina, dipancung orang yang dituduh murtad. Semua hukuman itu memerlukan suasana, syarat dan ijtihad yang lebih luas. Nabi s.a.w dalam sirah baginda mendahului kebaikan rakyat sebelum hukuman. Jangan hanya nanti sibuk hendak memotong tangan pencuri basikal tetapi membisu pabila orang yang mencuri berjuta-juta harta awam.

Keindahan Islam itu lahir dari keindahan akhlak, kebajikan rakyat, urus tadbir yang baik, menjaga kebersihan, menjaga alam sekitar, menjaga hak rakyat, hak kanak-kanak, hak wanita dan segala macam lagi. Nas-nas agama dalam hal-hal itu jauh lebih banyak dan diutamakan dibandingkan sebahagian hukum yang cuba dibawa oleh mereka. Dunia Islam hari ini dipandang hina bukan kerana pencuri tidak dipotong tangan, penzina tidak direjam atau tidak dipancung orang murtad. Dunia maju yang bermatian pelarian muslim lari kepada mereka bukan kerana mereka menjalankan undang-undang tersebut. Sebaliknya kerana mereka menjalankan urus tadbir yang baik. Negara mereka indah sebab mereka tidak 'menebang balak' sesuka hati. Amanah harta pemimpin mereka jauh lebih baik dari kebanyakan negara umat Islam. Rakyat mereka hidup dengan banyak hak dan kebajikan dijaga.
Sejak bertahun lamanya saya telah memberikan pandangan yang sama. Bukan baru.

Dukacitanya, dalam dunia umat Islam ada golongan yang tidak dapat melihat Islam melainkan asyik tertumpu kepada isu hudud. Seakan itulah yang hendak ditonjolkan oleh Nabi s.a.w. Mereka ini sebenarnya menjadikan dunia membenarkan dakwaan Donald Trump.

Kata pemimpin tertentu parti berkenaan pandangan saya itu mengelirukan dan ada unsur liberal.

Saya ingin beritahu beliau, sebenarnya yang mengelirukan itu ialah apabila agama dipolitikkan. Ataupun akidah umat dijadikan taruhan politik.

Tahukah kamu apakah yang mengelirukan itu?

Yang mengelirukan itu ialah apabila dahulu parti anda mengkafirkan orang yang berbeza parti sehingga ada yang bercerai berai, tidak makanan sembelihan, solat dua imam, bahkan sehingga ada yang mati terkorban kononnya syahid menentang berbeza parti.

Image result for sembahyang DUA IMAM
Kemudian, hari ini semuanya sudah berbeza. Padahal parti yang dikafirkan itu tetap sama, bahkan sebahagian besar pemimpin juga tetap sama.

Yang mengelirukan ialah apabila parti anda menyebut 'perlembagaan kita adalah perlembagaan penjajah, kafir dan jahiliah.
Kemudian hari ini anda menyebut kita menjunjung dan menghormati perlembagaan.

Betapa ramai yang telah menjadi korban oleh fatwa dan amanat parti anda itu?!

Image result for memali

Yang mengelirukan ialah ketika anda berbaik dengan parti tertentu anda memberi seribu dalil kelebihan parti-parti tersebut. Kemudian apabila anda bertelagah anda menjadikan mereka munafik, keluar jamaah Islam mati jahiliah, musuh Islam dan sebagainya.

Yang mengelirukan itu ialah apabila ketika anda memenangi beberapa negeri dahulu anda menyatakan hudud bukan keutamaan. Bahkan anda menyatakan 'selesai masalah pengangguran dulu baru hudud'. Kemudian anda menyatakan sesat, liberal ataupun anti-Islam sesiapa yang mengungkapkan hal yang sama.

Anda yang menuduh orang itu dan ini murtad, kemudian anda ingin buat undang-undang murtad?!! Berkepentingan!!!

Jika hendak disenaraikan yang mengelirukan memanglah banyak. Maka, janganlah mempolitikkan agama yang luhur ini. Ia akan benar-benar mengelirukan.

Hari ini anda sesatkan orang yang enggan menyokong usul anda, esok mungkin anda jadikan dia jadi wali Allah pula apabila 'angin politik' anda berubah?!

Itu belum lagi kita bincang ceramah parti anda yang penuh maki hamun, mengkafirkan, menuduh sesat, kufur, tanam di kubur kafir, keluar parti keluar jamaah Islam maka tercabut Islam dan lain-lain.

Image result for amanat hadi

Image result for amanat hadi

Image result for amanat hadi

6 comments:

Anonymous said...

Datang sudah mufti dajjal ni.
Tak penah betul d matanya.
Bagi mufti dajjal ni apa org buat semua salah.

Anonymous said...

Datang sudah mufti dajjal ni.
Tak penah betul d matanya.
Bagi mufti dajjal ni apa org buat semua salah.

Anonymous said...

kepada siapakah tuan mufti perlis itu bertanya dan merujuk sebelum keluar kenyataan? adakah sudah berjumpa dengan pucuk pimpinan pas atau paling tidakpun muzakarah dengan mufti wilayah persekutuan? mufti perlis menampakkan dirinya yang celupar dan seolah menguasai semua disiplin. bertanyalah dahulu, kemukakan pendapat kepada yang berkaitan, bukan melontarkan komentar kepada umum (melalui fbnya) seolah dirinya serba tahu serba bijak. saya masih ingat kata2 seorang alim, kalau tak boleh buat semua janganlah tinggal semua.

Anonymous said...

Memang benar sungguh Hadi Bawang mengelirukan...
Kenyataan Mufti Perlis tepat dan sarat dgn hujah nya.
PAS dah tak boleh lagi dolak dalih...kerana
sejarah telah menunjukan Amanat Hadi Bawang itu bukan
cerita rekaan.

Sekarang yg ada kat PAS adalah lobai2 yg sangat tidak cerdik.
Nak mengaku silap sendiri...Hadi Bawang malu...yg pelik nya
masih ada lagi orang PAS yg percayakan Hadi Bawang...ah dah
saman Sarawak Report tak?? dah tu tak nak saman Husam?? bodoh
punya Bawang...

Anonymous said...

Yang mendajalkan Mufti itulah yang sebenar2nya dajal.Apa yang Mufti itu kata adalah benar belaka......seorang Mufti yang cerdek dan berani.Malaysia akan menjadi sebuah Negara yang aman jika semua Mufti2 diMalaysia ini punya sifat yang jujur dan berani seperti Dr.Maza.

Salwah Abdat said...

Saya sangat-sangat bersetuju dengan pendapat Tuan Mufti Perlis,,cukup bernas dan menyeluruh,,Hadi sudah tersasar jauh sekali,,semoga Hadi mendapat hidayah dan kembali jernih seperti Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz yang kami sangat hormati...!