Tuesday, January 12, 2010

KATA RPK: AKHBAR THE STAR ANTI-ISLAM

Jelapang bukanlah peminat tulisan Raja Petra Kamaruddin aka RPK.

Tetapi Jelapang turut berkongsi sentimen yang diketengahkan oleh RPK melalui artikel beliau "What the f*** is Wong Chun Wai trying to prove".
http://malaysia-today.net/index.php?option=com_content&view=article&id=29525:what-the-fuck-is-wong-chun-wai-trying-to-prove&catid=20:no-holds-barred&Itemid=100087

Mengenai artikel Wong Chun Wai, RPK menulis: "The Star has been playing up the Islamic State issue to the hilt. In its very subtle way it has attempted to paint Islam as ‘the enemy’ and a pariah religion to boot. The Star embarked on its anti-Islamic State campaign and, therefore, in the same breath, spun its anti-Islam propaganda in its effort to not only run down PAS but also to place DAP in a dilemma if it does not come out openly and strongly in opposition to the Islamic State."

Terjemahan: "Akhbar the Star telah mengeksploitkan isu negara Islam sepenuhnya. Dengan secara halus, akhbar itu cuba menggambarkan Islam sebagai musuh dan pariah agama. Akhbar The Star telah mengenengahkan kempen anti negara Islam ..."

Nampaknya tuduhan RPK terhadap akhbar The Star bukan sesuatu yang tidak berasas. Semalam dimuka hadapannya, akhbar tersebut meletakkan berita mengenai keputusan Kabinet meluluskan peruntukan sebanyak RM15 juta untuk digunakan sebagai bayaran pendahuluan kepada mereka yang memperoleh perintah nafkah daripada Mahkamah Syariah. Peruntukan itu bertujuan membantu isteri-isteri yang dalam proses perceraian dan tidak mendapat nafkah daripada suami, meneruskan hidup supaya kebajikan mereka dan anak tidak terabai.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0112&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_15.htm

Niat kerajaan murni sekali. Tetapi apakah tujuan akhbar tersebut memaparkan berita tersebut?

Alimony aid for Muslim women caught in divorce wrangles. (Bantuan nafkah untuk WANITA ISLAM terperangkap dalam masalah perceraian) sebagai tajuk muka depannya.

Dan dalam beritanya dimuatkan perenggan berikut: "Non-governmental organisations have cautiously welcomed the move, saying they wanted it to be implemented efficiently and fairly. (Organisasi-organisasi bukan kerajaan (NGOs) berhati-hati dalam reaksi mereka, sebaliknya mahukan ianya dilaksanakan secara cekap dan adil). http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/1/12/nation/5454333&sec=nation

Hanya pengarang-pengarang akhbar The Star yang mengetahui hasrat yang tersirat kenapa berita tersebut menjadi bahan muka hadapan akhbar mereka.

Jelapang tercari-cari akan artikel mengenai titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah kepada semua pihak di Selangor agar berpegang teguh kepada pendirian mengharamkan pengunaan kalimah Allah oleh agama selain Islam di dalam akhbar The Star online tetapi tidak pula terjumpa sepatah ayat pun mengenai titah DYMM itu. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0112&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

Mungkin akhbar The Star lebih mengetahui akan nilai keharmonian bangsa lebih dari orang lain.

No comments: