Tuesday, November 13, 2012

DR MAHATHIR KELUAR UMNO PADA 2008

"Saya umum saya keluar parti hari ini. Saya akan menulis surat kepada Umno bagi memaklumkan mereka (mengenai keluar dari Umno). Umno yang wujud hari ini tidak lagi berpegang kepada hasrat parti yang ditubuhkan 62 tahun lalu. Sebab itu saya tidak teragak-agak untuk keluar dari Umno." - Dr Mahathir Mohamad (19 Mei 2008).
http://www.malaysiakini.com/news/83067

Itulah kenyataan Dr Mahathir pada 19 Mei 2008 kerana marahkah Perdana Menteri pada masa itu, Abdullah Ahmad Badawi.

Dr Mahathir mengambil keputusan keluar parti dan pada masa itu mengesa ramai lagi ahli-ahli Umno mencontohi beliau dan keluar dari Umno. Sanusi Junid turut keluar Umno bersama Dr Mahathir. Bagaimanapun, anak Dr Mahathir, Mukhriz, tidak ikut serta dan kekal bersama Umno tetapi beliau juga mengambil sikap bapanya dan terus mengecam pentadbiran Pak Lah.

Malangnya Dr Mahathir tidak pernah akhir-akhir ini mengingatkan ahli-ahli Umno akan tindakan beliau pada 2008.

Ia sudah menjadi budaya di dalam Umno, perkara buruk disembunyi-sembunyikan. Kita hanya cakapkan yang elok-elok. Kalau pahit sekali pun, jangan sekali-kali kita kata pahit.

Sebulan dua ini, Dr Mahathir begitu sibuk mengadakan perjumpaan dengan pemimpin-pemimpin Umno di bahagian-bahagian seluruh negara.

Umno Kedah telah pun dipanggil. Turut hadir Johari Baharom, Ketua Bahagian Kubang Pasu, yang amat dibenci oleh Dr Mahathir kerana katanya Johari lah yang bertanggungjawab memastikan Dr Mahathir dikalahkan dalam usaha beliau bertanding untuk dipilih sebagai perwakilan Kubang Pasu pada 2009.

Perjumpaan Dr Mahathir dengan pimpinan bahagian tidak dilaporkan oleh media-media utama. Tetapi untuk pengetahuan Dr Mahathir, ia tidak bermaksud akar umbi tidak tahu apa yang dicakapkan oleh Dr Mahathir di perjumpaan-perjumpaan tersebut.

Jelapang tidak tahu apa yang berlaku semasa perjumpaan Dr Mahathir dengan negeri-negeri lain, tetapi di Kedah, orang memperkatakan mengenainya.

Akar umbi mempersoalkan apakah "locus standi" Dr Mahathir untuk berceramah kepada mereka? Siapa Dr Mahathir?

Mereka yang hadir tidak pernah mengkhianati parti seumur hidup mereka. Hidup mati bersama Umno, hujan ribut, petir bersama Umno?

Dr Mahathir? Keluar parti semata-mata tidak bersetuju dengan cara pentadbiran Pak Lah, tidak setuju kerana Pak Lah mentadbir negara bukan cara beliau dan mungkin juga marah kerana Pak Lah tidak melayani permintaan beliau.

Di akar umbi, ahli-ahli Umno mempersoalkan kenapa Presiden parti, Najib Razak, membenarkan Dr Mahathir memanggil pemimpin-pemimpin negeri untuk mendengar ceramah seorang bekas Perdana Menteri yang mengkhianati parti dengan keluar dari Umno  pada 2008 sehingga menyebabkan Kedah kalah pada PRU-12. Mereka dipaksa untuk duduk di hadapan mendengar nasihat dan ceramah seorang pemimpin yang pada 2008 menghina Umno.

Semasa perjumpaan tersebut yang dihadiri oleh G-15 bahagian-bahagian di Yayasan Perdana, Dr Mahathir terus berdendam dengan Pak Lah. Terus menyerang Pak Lah . Ianya memberi gambaran kepada pemimpin Umno negeri bahawa dendam lama masih belum reda.

Di masa yang sama Dr Mahathir meminta pemimpin parti bersatu - jangan bergaduh sesama sendiri. Dr Mahathir "perli" Johari Baharom dan berkata kalau Johari Baharom "winnable candidate" di Kubang Pasu, beliau akan sokong Johari.

Kadang-kadang terfikir Jelapang samada tindakan Dr Mahathir bertemu pemimpin Umno negeri ini akan menambah undi BN atau menyebabkan bertambahnya amarah ahli Umno kepada Dr Mahathir.

Dr Mahathir berjasa untuk negara. Jelapang tidak mahu menafikan sumbangan Dr Mahathir kepada negara. Tetapi ada hadnya dalam berpolitik.

Untuk menjadi pemimpin yang dihormati dan disanjung tinggi, pemimpin harus sedar kesilapannya. Kalau perlu, akui kesilapannya.

Pemimpin yang dicemuh ialah apabila mereka berpura-pura tidak pernah melakukan kesilapan dan enggan mengaku kesilapan mereka.

3 comments:

THE TROUBLESHOOTERS said...

Well said, bro. Sudah Sudah lah tu Det.

Anonymous said...

Mantan PM nie nasional identiti woo..jangan maen2 woo...ini malaysia boleh demam woo

Kelab Generasi Baru Otak Lembu Masuk UMNO said...


Muhyiddin Pemimpin LEMBU.... Puteri UMNO Kump ANJING Gila Babi....

~ BUKTI 1 ~

~ BUKTI 2 ~


Pemimpin2 UMNO BODOH macam LEMBU... BAPAK lembu..... Wanita LEMBU... Kecik2 tak nak mampus, Dah tua menyusahkan orang.....


~ BUKTI 3 ~

~ BUKTI 4 ~

~ BUKTI 5 ~

~ BUKTI 6 ~